niedziela, 15 stycznia 2017

Banana Loaf 2

Moje drugie podejście do tego amerykańskiego klasycznego chlebka. Tym razem jest zdecydowanie bardziej deserowy niż poprzednia wersja, ale również wart wypróbowania. Zapraszam!



Składniki:

  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 jajko + tyle mleka, żeby razem dawały szklankę
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szk mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • pół szklanki drażetek czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ewentualnie posiekane orzechy
Przygotowanie:
  • rozgniatamy w misce banan z masłem, dodajemy pozostałe składniki oprócz czekolady i orzechów (jeżeli je używamy) i miksujemy
  • dodajemy czekoladę i ewentualnie orzechy i mieszamy łyżką.
  • przekładamy ciasto do keksówki i pieczemy przez 35-40 min (do suchego patyczka) w temp. 175 stopni.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz