niedziela, 18 grudnia 2016

Korzenne ciasteczka

Czasem najlepsze przepisy mamy na wyciągnięcie ręki, jak ten - znaleziony na opakowaniu przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis. Lista składników jest bardzo krótka w porównaniu do innych korzennych wypieków, gdzie często wydłużają ją przyprawy, które tu mamy "załatwione" jedną saszetką :) Same ciasteczka są kruche, maślane, idealne. Gorąco polecam!


Składniki:
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 op. przyprawy do ciasteczek korzennych
Przygotowanie:
  • z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 45 min do lodówki.
  • wyjąć, rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wykrawać ciasteczka i piec ok 12 min w temp. 210 stopni (aż zaczną się przyrumieniać, w moim piekarniku wystarczyło 7 minut :) ) 
  • ciasteczka ozdobiłam zwykłym lukrem (woda + cukier puder) i perełkami cukrowymi. Możecie jednak wykorzystać pozostałe białka do stworzenia lukru królewskiego, czyli ubić je na sztywno i stopniowo dosypywać cukier puder aż lukier będzie miał konsystencję emulsji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz