wtorek, 21 czerwca 2016

Kanapka BLT

BLT, czyli bacon-lettuce-tomato - główne składniki jednej z najpopularniejszych kanapek amerykańskich. Polecam spożywać ją zaraz po przygotowaniu, bo kluczem do sukcesu jest świeżo podsmażony, chrupiący bekon.
Kanapka stała się popularna, kiedy w latach 50tych dzięki pojawieniu się supermarketów pomidory i sałata były dostępne przez cały rok.  Polecam podawać z sałatką Coleslaw :)



Składniki:
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 4 cienkie plastry boczku wędzonego (najlepiej kupić już krojony)
  • 2 plastry pomidora
  • kilka liści sałaty
  • majonez
Przygotowanie:
  • plastry boczku podsmażamy na suchej patelni aż będą ładnie przyrumienione
  • chleb opiekamy w tosterze lub piekarniku
  • opieczone kromki smarujemy majonezem, na jednej kromce układamy sałatę, na drugiej plastry pomidora i boczek
  • składamy kanapkę i kroimy po przekątnej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz