sobota, 21 maja 2016

Najlepsze hamburgery

Jednym z najbardziej kojarzonych z Ameryką dań są oczywiście hamburgery. Ale to nie Amerykanie są autorami tego przysmaku. Przywędrował on do Ameryki wraz z niemieckimi imigrantami już w XIX w., a nazwa "hamburger" pochodzi od Hamburga, który słynął z bardzo dobrej wołowiny.
W związku z wzmożonym zainteresowaniem burgerami na rodzimej "scenie gastronomicznej", obecnie możemy spróbować wielu ich odmian, czasem zupełnie egzotycznych. Ja tymczasem chciałabym przedstawić Wam burgera, którego pierwowzór powstał w latach 50tych jako sztandarowy produkt jednej z obecnie największych sieci restauracji szybkiej obsługi. Samo mięso do burgerów przygotowałam na bazie przepisu Jamiego Olivera, bo odkąd odkryłam ten przepis, nie czuję potrzeby dalszych poszukiwań :)


Składniki:
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 12 krakersów
  • 1 jajko
  • 2 łyżki musztardy
  • 8 gałązek pietruszki
  • sól, pieprz
  • ok. 10 bułek do hamburgerów
  • pomidory
  • sałata lodowa lub rzymska
  • ogórki konserwowe
  • czerwona cebula
  • ser topiony w plastrach
  • ketchup
  • majonez
Przygotowanie:
  • mięso mieszamy dokładnie z pokruszonymi drobno krakersami, jajkiem, musztardą i posiekaną drobno pietruszką (z gałązkami). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • z mięsa formujemy płaskie burgery i grillujemy z obu stron na patelni grillowej lekko posmarowanej olejem
  • bułki do hamburgerów kroimy na pół i układamy na blaszce do pieczenia cięciem do góry.
  • na spodach kładziemy po 1 burgerze i 1 plastrze sera. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni z termoobiegiem na kilka minut, aż bułki zaczną się przyrumieniać.
  • po wyjęciu smarujemy górną część bułki majonezem, na nim układamy kolejno sałatę, krążki cebuli i 2 plastry pomidora.
  • na spodzie, na roztopionym serze, układamy kilka plastrów ogórka konserwowego i polewamy ketchupem. Składamy burgera i zjadamy ze smakiem! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz