poniedziałek, 9 maja 2016

Chili con carne

Kolejny klasyk kuchni amerykańskiej, a konkretnie Teksasu. Podstawą tego dania jest mięso mielone (najczęściej wołowina), papryka chilli, fasola i pomidory. Muszę jednak napisać Wam, co było pierwowzorem tego dania, bo historia ta sięga lat 50tych XIXw. Otóż przygotowywano wówczas "kostki" z suszonego mięsa wołowego, tłuszczu i papryczek chilli, które następnie zabierano ze sobą w podróż, gdzie wrzucając je do wrzątku można było uzyskać pożywne aromatyczne danie.

Składniki:
  • 1 kg mielonego mięsa (wołowego lub wieprzowego)
  • 2 papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 puszki fasoli
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 puszka/kartonik przecieru pomidorowego
  • papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • sos Worcestershire
  • 3 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • podsmażamy na oleju pokrojoną drobno cebulę.
  • dodajemy pokrojone papryki i podsmażamy załość przez ok. 10 minut, dodając pod koniec rozdrobniony czosnek.
  • dodajemy mięso i podsmażamy mieszając często, by się nie zbiło.
  • jak mięso nie będzie już różowe i zacznie się przypiekać, dodajemy opłukaną fasolę i resztę składników.
  • całość dusimy przez ok. pół godziny.
 Podajemy z ryżem, plackami tortilli lub chlebem kukurydzianym jak na zdjęciu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz