wtorek, 10 września 2013

Łosoś z mascarpone w cieście francuskim

Uwielbiam dania, które można przygotować w mgnieniu oka, a efekt jest zaskakująco pozytywny zarówno pod względem smaku jak i wyglądu. Przykładem tego typu dań może być poniższy przepis na łososia zapiekanego z serkiem mascarpone. Czas przygotowania (bez pieczenia) to ok 15 minut. Smaczne na zimno i na gorąco, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako część imprezowego bufetu ;)



Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 250g sera mascarpone 
  • ok 200g świeżego łososia (najlepiej filet)
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz, ew. przyprawa do ryb
Przygotowanie:
  • na połowie ciasta rozsmarowujemy mascarpone
  • upewniamy się, że łosoś nie ma ości przeciągając dłonią po filecie lekko dociskając. 
  • oddzielamy mięso od skóry i rozdrabniamy. Kawałki układamy na mascarpone
  • koperek siekamy i pozypujemy nim łososia. 
  • posypujemy przyprawami
  • "zamykamy" całość przykrywając połową bez składników. Brzegi ciasta sklejamy dociskając je widelcem a powierzchnię nakłuwamy w kilku miejscach.
  • całość smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi.
  • zapiekamy 20 min w temp. 175 stopni z termoobiegiem (jeżeli brzegi ciasta zaczną się zbyt szybko przyrumieniać, przykrywamy całość folią aluminiową i pieczemy dalej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz